הזרקות תוך עיניות

הזרקה תוך עינית היא הזרקה של תרופה אל תוך חלל העין. בשנים האחרונות חלה מהפכה ביכולת לשמר ולשפר את חדות הראיה של מטופלים

whatsappwhatsapp
linkedinlinkedinfacebookDr. Orly Gal-Or performing eye exam
Eye Exam
טיפול בהזרקות תוך-עיניות שינה את פני רפואת עיניים בכלל ותחום מחלות הרשתית בפרט. ההזרקות הפכו להיות הקו הטיפולי הראשון במספר מחלות רשתית,  ביניהן ניוון מקולרי של הגיל מהסוג הרטוב, בצקת במרכז הראיה  משנית לסוכרת  או חסימות ורידיות ויצירת כלי דם לא תקינים. טיפול בהזרקות עוצר את ההידרדרות בחדות הראיה ב-90% מהמטופלים ואף משפר את הראיה ב-30%-60% כתלות במחלת הרשתית ובמועד תחילת הטיפול.

מה המנגנון הטיפולי?

פקטורי גדילה VEGF - Vascular endothelial growth factor נמצאו מוגברים בחולים עם  ניוון מקולרי תלוי גיל, חסימות ורידיות ורטינופתיה סכרתית. VEGF אחראי לדלף של נוזל וחלבונים מדפנות כלי הדם ברשתית ולצמיחת כלי דם פתולוגים, כיום הטיפולים מכוונים לדיכוי פקטורים אלו.

אבסטין (Bevacizumab)  זוהי תרופה אנטי-אנגיוגנית (נוגד VEGF), היעוד המקורי שלה היה לטיפול בסרטן המעי הגס. בבדיקות קליניות נמצא שתרופה זו המוזרקת לזגוגית העין עוצרת צמיחת כלי דם לא תקינים ודלף. נוגדי VEGF נוספים  מאושרי-FDA ובשימוש בארץ בהתוויות השונות כוללים: לוסנטיס, (Lucentis, ranibizumab) ואייליה (Eylea, aflibercept) .

שכיחותן של הזרקות תוך-עיניות גדלה משמעותית בתחילת שנות ה-2000 בזכות ניסויים קליניים ומחקרים שהדגימו את בטיחותם ואת יעילותם להתוויות שונות.  קבוצה נוספת של הזרקות תוך עיניות הינה מקבוצת הסטרואידים, שתל תוך-זגוגיתי dexamethasone (אוזורדקס, Ozurdex). השתל מוזרק לחלל הזגוגית והשפעתו על ידי שחרור איטי של דקסמטזון לעין לאורך תקופה של מספר חודשים. ההתוויות לטיפול בשתל הדקסמטזון הינן בצקת במרכז הראיה משני לסוכרת, לחסימה של וריד או מחלות דלקיות.

 מה הסיכונים של הפעולה?

במהלך הפעולה לאחר אלחוש מתבצע חיטוי של אזור ההזרקה באמצעות יוד מדולל מותאם לשימוש בעינים. לאחר הזריקה המטופל עלול להרגיש חלק מהתופעות הבאות: גירוי בעין, ראיה של רחפנים (ייתכן משני לבועת אויר שחולפת לאחר מספר ימים), יכול להופיע דימום תת לחמיתי הנראה כדימום בלובן של העין - מצב שלא פוגע בראיה וחולף לאחר מספר שבועות.

כמו לכל פרוצדורה פולשנית, גם בהזרקות תוך עיניות יש סיכון לסיבוכים העלולים לסכן את הראייה ויצריכו אבחנה וטיפול מיידיים ולעיתים אף התערבות ניתוחית. הסיבוך הקשה ביותר הינו זיהום תוך עיני (אנדופתלמיטיס 0.056%) המופיע בד”כ בימים הראשונים אחרי ההזרקה. סיבוכים נוספים יכולים להיות קרע והיפרדות רשתית, דימום תוך עיני, פגיעה בעדשה והתקדמות הקטרקט, עלייה מתמשכת בלחץ התוך-עיני, דלקת לא זיהומית. שכיחותם של סיבוכים אלו היא נמוכה מאוד.

במקרה של זיהום - טיפול יעיל תוך זמן קצר הינו בעל חשיבות גבוהה ויכול למנוע אובדן ראיה חמור. לאחר הזרקה תוך עינית על המטופל לדווח על כל תסמין של כאב חריף או ירידה בראיה אשר עשויים להצביע על זיהום.


קטרקט וניתוח קטרקט
קטרקט וניתוח קטרקט

וחסימות בכלי הדם קרעים, רטנופיה סכרתית למחלה ממנה סובלת העין, כמו באזורים שונים ברשתית בהתאם טיפולים בלייזר מותאמים לטפל ממנה סובלת העין, כמו באזורים

Dr. Orly Gal Or
טיפולי לייזר

וחסימות בכלי הדם קרעים, רטינופתיה סכרתית למחלה ממנה סובלת העין, כמו באזורים שונים ברשתית בהתאם טיפולים בלייזר מותאמים לטפל ממנה סובלת העין, כמו באזורים

הזרקות תוך עיניות
הזרקות תוך עיניות

וחסימות בכלי הדם קרעים, רטנופיה סכרתית למחלה ממנה סובלת העין, כמו באזורים שונים ברשתית בהתאם טיפולים בלייזר מותאמים לטפל ממנה סובלת העין, כמו באזורים